A publikus
kérdések és válaszok itt érhetők el:
Kérdező:
Igaz-e, hogy a diétás üdítők hosszútávon károsabbak, mint az átlagos
cukortartalmúak?
Válasz:
Természetesen ez függ attól, hogy ki mennyit fogyaszt ezekből az
üdítőitalokból, legyen az cukros vagy diétás. A diétás készítmények
között is nagy különbségek vannak, főleg abban, hogy milyen
édesítőszerrel készülnek.
A cukros üdítők nagy mennyiségű fogyasztása elhízáshoz vezethet, ami
számtalan megbetegedés kialakulásának kedvez úgy, mint a cukorbetegség
vagy szív és érrendszeri megbetegedések stb.
A diétás termékek elsősorban hiperaktivitáshoz, mentális
megbetegedésékhez járulhatnak hozzá. Másodsorban pedig a daganatos
megbetegedések kockázata is emelkedhet erre azonban még egyértelmű
bizonyítékok nincsenek, hogy milyen típusú daganatok kockázatára hatnak
elsősorban és mennyi fogyasztás hatására, milyen mechanizmuson
keresztül. Az megfigyelték, hogy az édesítőszerek is növelik az elhízás
kockázatát a nagyobb mennyiségű táplálékfelvételén keresztül.
Javaslatom, hogy a legjobb szomjoltó a víz, és ez nem hordoz semmilyen
kockázatot, ha biztonságos, bevizsgált helyről származik. A folyadék
igényünket, ami napi 2,5-3 liter tehát ezzel fedezzük. Ha néha iszunk
egy-egy üdítőitalt legyen az cukros vagy diétás annak a kockázata
minimális.
Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Kérdező:
Az utóbbi időben elterjedt lekvárfőzési módszer a zselésítő porokkal nem
káros?
Válasz:
A lekvárok készítése valóban átalakult az utóbbi időben. A zselésítő
porokkal készült lekvárokban több vitamin marad benne az alacsonyabb
ideig tartó hőhatás miatt. A zselésítő por tulajdonképpen nem más, mint
pektin, citromsav és tartósítószer elegye. A hagyományos módon készült
lekvárok nem igényelnek tartósítószert így én azokat javaslom elsősorban
fogyasztásra. A tartósítószerek igen kis mennyiségben felhasználható
adalékanyagok, nagyobb mennyiségben már ismertek egészségkárosító
hatásaik. Vannak olyan tartósítószerek is köztük melyet kivontak a
kiskereskedelmi forgalomból nagy egészségügyi kockázata miatt ilyen a
szalicil, azonban olyan közkedvelt tartósítószer, hogy a fogyasztók
igénylik, és mai napig keresik is ezt az adalékanyagot így újra lehet
kapni egy-két árusító helyen. Mindenki a kockázatok figyelembe vétele
mellett alkalmazhatja a szalicilt.
Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Kérdező:
Van-e jelentősége a tej zsírtartalmának az átlagember étkezésében, ha
csak 1-2 dl-i iszik ? A 0,1 - tejek gyakorlatilag homályos vizek
Válasz:
Az átlagfogyasztó, (ha alatta
egészséges felnőtt embert értünk) aki napi 1-2-3 dl tejet fogyaszt annál
a tej zsírtartalmának nincs nagy jelentősége. Ha azonban már van
valamilyen megbetegedése, aminek a kezelésében a zsírszegény diétának
van jelentősége ott már ez a kis mennyiség estében is számít, hogy
mennyi zsír kerül a szervezetbe. Az élelmiszerekben található íz anyagok
zsírban oldódnak így minél nagyobb a zsírtartalom annál teltebbnek
érezzük annak ízét. Az ipar nem hígítja a tejet, csak a zsírtartalmát
csökkenti, amikor alacsonyabb zsírtartalmú tejeket állít elő vagy a
lefölözött tejet (0,1%) hozz forgalomba. A szín és íz változás ennem
következtében jön létre. Egyes életszakaszokban is jelentősége van, hogy
milyen zsírtartalmú tejeket fogyasztunk. Kisgyermekkorban a zsírosabb
tejek fogyasztását javasoljuk számukra a mentális fejlődés miatt,(a
idegszálakat körül velő hüvelyek zsírt tartalmaznak). Jól emészthető a
tejzsír, így ha idős korban nincs szükség a zsírtartalom korlátozására,
akkor nekik is a zsírosabb tejek fogyasztása javasolt.
Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Kérdező:
Tisztelt Oktató!
Érdeklődni szeretnék a nátrium glutanát használatával kapcsolatban.
Olyan információm van, hogy egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz.
Kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen mérhető egészségi határérték
amit figyelni kellene. Szintén szeretném kérdezni, hogy milyen
egészségügyi kockázata van, ha van.
Kérdezni szeretném azt is, hogy mely élelmiszereknél használják?
Mely élelmiszerek fogyasztása kerülendő emiatt.
Köszönöm:
Edit
Válasz:
Kedves Edit!
A Na- glutamát valóban egy nagyon vitatott élelmiszer-adalékanyag. A
legnagyobb veszélyt a Na tartalma jelenti, melynek szerepe van a magas
vérnyomás fenntartásában. Ezen túlmenően mivel ez egy íz fokozó
adalékanyag a kimutatási küszöb alatt lehet felhasználni az élelmiszerek
előállítás során. Az ízfokozó adalékanyagok egyfajta függőséget okoznak
azaz ha valaki hozzá szokik később hiányozni fog neki az ételből,
üresnek fogja találni fokozottabban ízesíti az ételeit. Amennyiben sózza
tovább fokozhatja a magas vérnyomását. sajnos figyelni nem tudjuk a
beviteli mennyiséget, legfeljebb azt tudjuk követni, hogy ne fogyasszunk
olyan élelmiszereket melyek tartalmazhatnak ízfokozót. Na glutamát lehet
az ételízesítőkben, leveskockákban, sűrített leves alapokban, a zacskós
levesekben, zacskós szószokban. Kész étel, fél kész étel konzervekben.
tehetnek továbbá a chipsekbe és snackekbe is.
Ezeket nem ajánlom fogyasztani csak nagyon ritkán és kis mennyiségben.
Remélem kielégítettem válaszaimmal. Köszönettel:
Gubicskóné Kisbenedek Andrea
************************************************************************************************
Kérdező:
Lehet-e Béres cseppet szedni pajzsmirigy túltengésben szenvedő betegnek
? Tudomása szerint nem.
De jól roborálná. Idős emberről van szó.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A Béres csepp összetétel szempontjából nem tartalmaz jódot, így
alkalmazható pajzsmirigy túlműködés esetén is, azonban a kezelőorvosnak
mindenképpen jeleznie kell, mivel a kezelésre alkalmazott gyógyszer és
Béres csepp között esetleg gyógyszer- gyógyszer kölcsönhatás alakulhat
ki .
A Béres csepp a nyomelem tartalma miatt fokozza az éhségérzetet, így
járulhat hozzá ahhoz, hogy az idősebb személy több ételt fogyasszon el,
valamint támogatja az immunrendszer működését.
dr. Polyák Éva
|